25 Σεπ 2012

Κεφάλαιο όγδοο«Πώς σου φαίνονται αυτά; Σ’ αρέσουν;»
«Ναι. Ωραία είναι.»
«Μήπως θέλεις να κοιτάξουμε κι άλλο; … Να κι αυτά τα τριαντάφυλλα είναι όμορφα.»
«Όχι, τα άλλα μ’ αρέσουν πιο πολύ. Πώς τα λένε αυτά;»
«Λίλιουμ. Θες να πάρουμε λίλιουμ;»
«Ναι, μπαμπά. Τέτοια να πάρουμε, λίλιουμ.»
«Μας φτιάχνετε μία ανθοδέσμη με λίλιουμ, παρακαλώ;»
«Αμέσως.»
Ο Μάρκος ήταν σκεπτικός. Ήταν η πρώτη φορά που θα πήγαινε με την Ιουλία στο νεκροταφείο. Ως τώρα τη θεωρούσε μικρή, αλλά απ’ τη στιγμή που θα έφευγαν… Ήθελε να της μιλήσει για τη μητέρα της, να έχει ένα σημείο αναφοράς όταν τη σκεφτόταν, μια σαφέστερη εικόνα, όσο δύσκολο κι αν ήταν. Σίγουρα, δεν ήταν ευχάριστο, αλλά είχε δικαίωμα να ξέρει. Έψαξε και βρήκε ένα σχετικό βιβλίο, δεν ήθελε να κάνει του κεφαλιού του. Το θέμα ήταν σημαντικό και απαιτούσε λεπτούς χειρισμούς.


Με μια όμορφη ανθοδέσμη στο ένα χέρι και κρατώντας την Ιουλία απ’ το άλλο, ο Μάρκος προχωρούσε προς το νεκροταφείο. Η μικρή περπατούσε δίπλα του, πότε πότε άλλαζε παιχνιδιάρικα το βήμα της, αλλά η έκφραση στο πρόσωπό της ήταν σοβαρή. Όταν έφτασαν στο νεκροταφείο, η Ιουλία κοίταζε γύρω γύρω, επεξεργαζόταν το χώρο. Όλα αυτά τα μάρμαρα, οι σταυροί, οι φωτογραφίες της έκαναν εντύπωση. Όταν έφτασαν μπροστά στο μνήμα της Εύης, ο Μάρκος ξεκίνησε να μιλάει στην Ιουλία ήρεμα, με φράσεις απλές και κατανοητές, με λόγια που έλεγαν την αλήθεια. Καμιά φορά τα παιδιά κατανοούν την αλήθεια πιο εύκολα απ’ τους μεγάλους.
-Δηλαδή, μπαμπά, παλιά η μαμά έμενε μαζί σου;
-Ναι, στο σπίτι που μένουμε εμείς τώρα.
-Και μετά την φέρατε εδώ; Γιατί;
-Ιουλία μου, η μαμά κάποια στιγμή αρρώστησε. Και μετά έφυγε από κοντά μας. Γι’ αυτό δε μπορούσε να μένει πια στο σπίτι, αλλά τη φέραμε εδώ, κι έτσι τώρα μπορούμε να ερχόμαστε, να της μιλάμε. Και είναι εδώ, κοντά μας.
-Νομίζω ότι μου χαμογελάει, μπαμπά. … Ήταν όμορφη, δεν ήταν;
-Ναι, μωρό μου. Η μαμά ήταν πολύ όμορφη.
Ο Μάρκος της έσφιξε το χέρι. Δεν ήξερε αν τα πήγε καλά. Δεν ήξερε αν έκανε περισσότερο κακό που της μίλησε, που την έφερε. Ο χρόνος θα δείξει, σκέφτηκε. Η Ιουλία δεν έδειξε να θέλει να φύγουν αμέσως κι ο Μάρκος δεν ήθελε να την πιέσει. Έκατσαν εκεί κάμποση ώρα, σαν να είχαν πάει έναν απλό περίπατο, σαν να είχαν πάει στο πάρκο. Όμως ο Μάρκος ένιωθε πολύ φορτωμένος. Φεύγοντας τη χαιρέτησε, ξέροντας ότι θα κάνει πολύ καιρό να έρθει ξανά.
Αφού έφυγαν απ’ το νεκροταφείο, η Ιουλία δεν έκανε άλλες ερωτήσεις. Έδειχνε λίγο θλιμμένη καθώς κρατούσε το Μάρκο σφιχτά από το χέρι και περπατούσε νωχελικά δίπλα του. Ο Μάρκος ένιωσε τη δυσάρεστη ατμόσφαιρα και μέχρι να γυρίσουν σπίτι την πήρε στην αγκαλιά του. Είχε πολύ καιρό να την κρατήσει έτσι τώρα που είχε μεγαλώσει. Σε κάθε βήμα του την ένιωθε να χώνεται όλο και πιο βαθιά στην αγκαλιά του. Την κρατούσε γερά πάνω του μέχρι που έφτασαν σπίτι. Την έβαλε προσεκτικά στο κρεβάτι της και ξάπλωσε κι αυτός δίπλα της. Ήταν ένας ύπνος που τον χρειαζόταν κι οι δύο. Ένας ύπνος λυτρωτικός και απελευθερωτικός, μια μικρή ξεκούραστη παύση πριν την εσκεμμένη φυγή τους για την οποία η Ιουλία ακόμα δε γνώριζε.

2 σχόλια:

  1. Việt Nam đang có một siêu dự án 2016 Chung cư imperia sky garden sắp ra mắt sẽ làm điên đảo thị trường Chung cu ha noi giới đầu tư sục sôi tìm hiểu về dự án hot này, được biết dự án nằm tại vị trí 243 minh khai thuộc hệ thống Chung cư hai bà trưng, nơi đây từ lâu đã là phố xá sầm uất nhất Hà Nội, bên cạnh đó Chung cư cầu giấyChung cư thanh xuân cũng mọc lên vô vàn dự án cao cấp.

    ΑπάντησηΔιαγραφή