6 Μαρ 2016

Κεφάλαιο ένατο

Ο χρόνος κύλησε, τα χρόνια πέρασαν και η Ιουλία μεγάλωσε. Μεγάλωνε όμορφα μαζί με το Μάρκο, έφτασε κιόλας τα δεκαοχτώ χρόνια πάνω σ’ αυτή τη γη. Σαν χθες του φαινόταν του Μάρκου όταν την είχε πάρει κοριτσάκι στην αγκαλιά του και της είπε να φύγουν μακριά, κι ας άφηναν πίσω το σπίτι τους. Δεν άφηναν όμως πίσω ανθρώπους, μόνοι τους εδώ μόνοι τους κι εκεί. Οπότε καλύτερα εκεί. Όσο μακριά τόσο καλύτερα πίστευε ο Μάρκος. Δεν είναι όμως τόσο εύκολο να ξεχάσεις κι ας είσαι χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά.

Μπορεί η Ιουλία να μεγάλωσε, να άλλαξε, αλλά ο Μάρκος έμεινε ίδιος. Μόνο τα γκρίζα του μαλλιά φανέρωναν το πέρασμα του χρόνου. Ίδιες συνήθειες, ίδιες σκέψεις, ίδιους δαίμονες πάλευε εδώ και δεκαπέντε χρόνια. Και δεν ήταν πάντοτε εύκολο. Ευτυχώς η Ιουλία ήταν μικρή και ίσως δεν το θυμάται, αλλά εκείνος δεν ξεχνά στιγμή το πόσο χαμηλά έφτασε τότε που έψαχνε ανακούφιση στο ποτό και στα ξενύχτια, στις εφήμερες απολαύσεις. Εύχεται μόνο να μη θυμάται η Ιουλία, να μην έχει αυτή την εικόνα του πατέρα της.
Το σχέδιο του Μάρκου δεν δούλεψε πολύ αποτελεσματικά. Δεν έπαψε να σκέφτεται την Εύη μόνο και μόνο επειδή εγκαταστάθηκε σε άλλη χώρα. Η Εύη δεν ήταν απαγορευμένη στην Αγγλία. Η αγάπη του για εκείνη τον στοίχειωνε καθημερινά στην ξένη χώρα και δεν τον άφηνε να δει καθαρά μπροστά του, να προσπαθήσει να προχωρήσει στη ζωή του και να μην κοιμάται κάθε βράδυ με ένα φάντασμα στο κρεβάτι του. Τα βράδια άρχισε να μην κοιμάται κι όταν κοιμόταν έβλεπε φοβερούς εφιάλτες. Άρχισε να πίνει ένα ουίσκι ή ένα κονιάκ κάθε βράδυ, ίσα για να τον πάρει ο ύπνος. Ο οργανισμός όμως συνηθίζει και γρήγορά το ένα ποτό δεν αρκούσε για να κοιμηθεί λίγο πιο εύκολα. Κι έτσι το ένα ουίσκι έγινε ένα διπλό κι ύστερα δύο, κι έπειτα τα δύο μισό μπουκάλι, και αργότερα έχασε το λογαριασμό.
Εντωμεταξύ η Ιουλία είχε μπει στο δημοτικό. Μόλις πήγαν Αγγλία ο Μάρκος προσέλαβε μία νταντά εν είδη γκουβερνάντας η οποία έμενε μαζί τους, εσωτερική που λένε. Έτσι κατάφερε η Ιουλία να μάθει τη γλώσσα πολύ εύκολα και δεν έμεινε καθόλου πίσω στο σχολείο. Ακόμα, η Έλεν ήταν ένα γυναικείο πρότυπο, μία μητρική φιγούρα που τόσο είχε λείψει από τη μικρή Ιουλία, που όχι απλά δε γνώρισε μητέρα αλλά ούτε γιαγιά ούτε θεία. Η Έλεν ήταν μια πολύ συμπαθητική κοπέλα, γέννημα θρέμμα Αγγλίδα, από εκεί απ’ τη Λίβερπουλ. Εκεί σε μία όμορφη γειτονιά βρήκε σπίτι ο Μάρκος, και ήταν σαν να ζούσαν σε εξοχή. Με καλούς γείτονες, με παιδιά για να παίζει η Ιουλία, χωρίς εγκληματικότητα και προβλήματα. Τι γίνεται όμως όταν τα προβλήματα σε βρίσκουν μέσα στο ίδιο σου το σπίτι;
Ήσυχος ο Μάρκος ότι η Ιουλία έχει τη φροντίδα που χρειάζεται αφέθηκε στη δική του θλίψη, χωρίς να σκέφτεται ότι και ο ίδιος έπρεπε σιγά σιγά να επουλώσει τις πληγές του. Δεν ήταν λίγο αυτό που πέρασε, δε χωρά αμφιβολία σε αυτό. Αλλά με το να μένει στάσιμος και καθηλωμένος σε ένα στάδιο θρήνου δε βοηθούσε ούτε εκείνον ούτε την κόρη του. Η στεναχώρια κατάφερε και του γκρίζαρε τους κροτάφους και άφησε ρυτίδες γύρω από τα μάτια του. Τις ρυτίδες όχι των ματιών που χαμογελάνε, τις άλλες, τις μίζερες και θλιμμένες. Για την Ιουλία βέβαια ήταν πάντα ο μπαμπάς, ο γλυκός και καλός της μπαμπάς. Ο μπαμπάς που πάντα έβρισκε χρόνο για παιχνίδια, για τραγούδια, για κυλίσματα στο πάτωμα. Ο μπαμπάς που ποτέ δε χαλούσε χατίρι στο κορίτσι του. Ο μπαμπάς που θα έκανε για πάντα για να τη δει να μεγαλώνει χαρούμενη, χωρίς σκοτούρες, χωρίς να της λείπει τίποτα, ούτε στοργή και αγάπη, ούτε υλικά αγαθά, ρούχα και παιχνίδια, ένα καλό σπίτι κι ένα ποδηλατάκι κοριτσίστικο, με το καλάθι του μπροστά και τις κορδελίτσες του στο πλάι στα χερούλια.
Και πράγματι, όλα αυτά κατάφερε ο Μάρκος να της τα προσφέρει. Με τη δουλειά του στρωμένη ήδη από την Ελλάδα, τα χρήματα δεν τους έλλειπαν. Η αγάπη του για τη μικρή ξεχείλιζε κι όλα θα πήγαιναν καλά αν αποφάσιζε να αφήσει πίσω τα φαντάσματα του παρελθόντος. Ανέθεσε τη φροντίδα της μικρής στην Έλεν, που την υπεραγαπούσε, και αποσύρθηκε στο δωμάτιό μου με παρέα και παρηγοριά ένα μπουκάλι ουίσκι. Σύντομα το μπουκάλι άλλαζε κάθε βδομάδα. Η Έλεν, με μάτι αετίσιο, δεν άργησε να καταλάβει τι συμβαίνει. Δεν ήξερε την προσωπική του ιστορία, φαντάζονταν όμως ένα σκοτεινό διαζύγιο στο παρελθόν που τον άφησε συναισθηματικά ανάπηρο. Πράγμα που δεν ήταν πολύ μακριά από την αλήθεια. Το ουίσκι ήταν ο μόνος του φίλος. Δεν κατάφερε να κάνει παρέες ο Μάρκος. Σχεδόν τριάντα χρονών ήρθε στην Αγγλία, μα ο καημός του φόρτωνε δέκα χρόνια οπωσδήποτε. Και έναν άνθρωπο που τον βλέπεις πάντα σκυθρωπό και κατσουφιασμένο πώς τον πλησιάζεις να τον ρωτήσεις οτιδήποτε; Απόδιωχνε η όψη του τους συναδέλφους, οι οποίοι τον θεωρούσαν παράξενο και μονόχνωτο. Ο περίεργος Έλληνας έλεγαν κι όλοι ήξεραν ότι αναφερόταν στο Μάρκο το παρατσούκλι, κι ας είχε κι άλλους Έλληνες στο νατοϊκό στρατόπεδο. Ούτε καν με αυτούς δεν είχε πάρε δώσε ο Μάρκος. Όταν λέμε «έριξε μαύρη πέτρα πίσω του», αυτό έκανε ο Μάρκος. Σχεδόν και την ίδια του τη γλώσσα απέφευγε να μιλά, μιας και του θύμιζε λόγια αγάπης και στοργής που έβγαιναν κάποτε άφθονα από το στόμα της αγαπημένης του, που τον γέμιζε φιλιά. Τώρα το μόνο που ακουμπούσε τα χείλη του ήταν το αλκοόλ, που κατάντησε καθημερινός συμπαραστάτης του.
Η Έλεν παρά την ανησυχία της δεν ήξερε τι να κάνει. Προσπαθούσε μόνο να προστατεύει την Ιουλία από αναμνήσεις όπου ο Μάρκος θα ήταν μεθυσμένος. Μόνο αυτό μπορούσε να κάνει. Προσπάθησε βέβαια πλαγίως να του δείξει ότι έχει ξεφύγει, ότι το παρακάνει, του έφερε παράδειγμα έναν ξάδερφό της που στο τέλος το έριξε στα ναρκωτικά και τελικά πέθανε από υπερβολική δόση, μόνος, έρημος και μόνος. Ο Μάρκος τίποτα, χαμπάρι δεν έπαιρνε, αποχαυνωμένος στον μαύρο κόσμο του, που δεν είχε χρώματα, δεν είχε μουσικές και εντέλει, εκτός την Ιουλία και τη δική της αγάπη, δεν είχε ούτε αγάπη ούτε ανθρώπους. Και ένας άνθρωπος χωρίς αγάπη και ανθρώπους γύρω του δε μπορεί να λέγεται ζωντανός. Είναι ένας άνθρωπος ερείπιο, σκιά του εαυτού του. Ένας άνθρωπος απονεκρωμένος. Αυτό κατάντησε να γίνει ο Μάρκος. Και το χειρότερο ήταν ότι δεν μπορούσε καν να το αντιληφθεί. Διότι όταν δεν αντιλαμβάνεσαι μια προβληματική κατάσταση, πώς είναι δυνατόν να προσπαθήσεις να την αλλάξεις;


2 σχόλια:

  1. Δεν περίμενα να πηγάινει τόσο γρήγορα μετά το 8ο κεφάλαιο!Επίσης πρόσεχε τα τυπογραφικά λάθη έχει πολλά το 9ο και το 10ο ενώ τα προηγούμενα κεφάλαια ήταν πιο προσεγμένα. Μη γράφεις τόσο αβίαστα, χτένισέ το ένα δυο φορές πριν το ανεβάσεις!Αλλαξε γραμματοσειρά!Επίσης το πρότυπο είναι λίγο μπερδευτικό, δε βρίσκω τα κεφάλαια με τη σειρά αν δεν ψάχνω μια ώρα. Καλή συνέχεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Việt Nam đang có một siêu dự án 2016 Chung cư imperia sky garden sắp ra mắt sẽ làm điên đảo thị trường Chung cu ha noi giới đầu tư sục sôi tìm hiểu về dự án hot này, được biết dự án nằm tại vị trí 243 minh khai thuộc hệ thống Chung cư hai bà trưng, nơi đây từ lâu đã là phố xá sầm uất nhất Hà Nội, bên cạnh đó Chung cư cầu giấyChung cư thanh xuân cũng mọc lên vô vàn dự án cao cấp.

    ΑπάντησηΔιαγραφή